Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Οι Aποκριές στην Ήπειρο γιορτάζονταν πάντα με πολύ κέφι.  Η γιορτή άρχιζε από το Σάββατο της πρώτης αποκριάς και τελείωνε την Καθαρά Δευτέρα. Από κει και στο εξής όπως λέγανε: "Σηκώνει ο πράσος την ουρά κι ο κρέμμυδος τα γένια"

"Πως το τρίβουν το πιπέρι"
Το βράδυ της δεύτερης Αποκριάς άναβαν μεγάλες φωτιές
(τζαμάλες) 



και αποκρεύανε συνήθως με κρεατόπιτες και
τυρόπιτες. 



Πιο συγκεκριμένα, μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής, γινόταν το μασκάρεμα με απόλυτη μυστικότητα. Κατόπιν έβγαιναν στους δρόμους πήγαιναν στα μαγαζιά του χωριού και από σπίτι σε σπίτι.



 Το ντύσιμο τους αποτελούνταν από τσεμπέρια, ρούχα γερόντων, σιγκούνια, βράκες, ρόκες, κουδούνια, ράσα, ντουφέκια, τσαρούχια, προβιές, κέρατα, και  άλλα που προκαλούσαν το γέλιο. Οι νοικοκυραίοι τους έδιναν αυγά πρόσφεραν γλυκό και τσίπουρο.Το απόγευμα οι γυναίκες του χωριού, οι πιο νέες κυρίως και τα κορίτσια, κουβαλούσαν από τους λόγγους ξύλα, χλωρά και στεγνά. Γύριζαν από το λόγγο ζαλικωμένες με ξύλα τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεγάλη φωτιά που άναβε το βράδυ σε κεντρικό σημείο του χωριού.


 

Σε πολλά χωριά οι νέοι γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και ζητούσαν ξύλα για τη μεγάλη βραδινή φωτιά. Οι νοικοκυραίοι συνήθως τους έδιναν. Αν κάποιος όμως αρνιόταν να δώσει, τότε αυτοί πήγαιναν αργά το βράδυ και «έκλεβαν» τα ξύλα από τις στεφανιές.



Με το πρώτο σκοτάδι οι κάτοικοι συγκεντρώνονταν στην πλατεία του χωριού ή σε κάποιο άλλο σημείο κι άναβαν τη μεγάλη φωτιά που την λέγανε "τζαμάλα". Γύρω από τη φωτιά στήνονταν τρικούβερτος χορός από άνδρες και γυναίκες. Οι χοροί γίνονταν συνήθως χωρίς όργανα (βιολιά και κλαρίνα). Οι χορευτές τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια, ερωτικά και αποκριάτικα συχνά πυκνά με τολμηρό περιεχόμενο.  


Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ήταν το «χάψα», όπου κάποιος απ' την παρέα έδενε ένα βρασμένο αυγό και το κουνούσε με το σχοινί στον αέρα μπροστά στα ανοιχτά στόματα. Οι άλλοι προσπαθούσαν να το πιάσουν με το στόμα τους. Όποιος το έπιανε το δικαιούνταν και το έτρωγε. 


Η τζαμάλα  και το γλέντι κρατούσε ως το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Η θρακιά της φωτιάς κράταγε όλη νύχτα και πολλές φορές το γλέντι συνεχίζονταν και την Τρίτη. Την Καθαρά Δευτέρα δεν έτρωγαν καθόλου, ενώ κάποιοι –σύμφωνα με την παράδοση- πήγαιναν στα βουνά για να βρουν το αυγό της πέρδικας, που ήταν το μόνο που μπορούσαν να φάνε την Καθαρά Δευτέρα.Το γλέντι έκλεινε με το χορό του τραγουδιού 



«Πως στουμπίζουν το πιπέρι».
«Πως στουμπίζουν το πιπέρι». Με το «στούμπισμα του πιπεριού» διαλύονταν και το γλέντι με ευχές για "ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου