Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΣΚΟΥΠΑ ΑΡΤΑΣ: ΠΩΣ ΠΡΟΗΛΘΕ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 Στα γενικά αρχεία Άρτας υπάρχουν Οθωμανικά ταπού (τίτλοι ιδιοκτησίας του Σουλτάνου) από το 1865 για τα χωριά Σκούπα και Πιστιανά. Αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα διότι μέχρι την ανεύρεσή τους δεν υπήρχε κανένα σωζόμενο αρχείο – δημόσιο έγγραφο από την Οθωμανική περίοδο, λες και δεν υπήρξε ποτέ εκείνη η εποχή για την Άρτα.

http://gak.art.sch.gr/gsa-gakartas/News/news-Tekm-Mhna.html


Οθωμανικός τίτλος ιδιοκτησίας (Ταπού) Χρήση Γης στο Τσιφλίκι Σκούπας Άρτας επί Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ που μεταβίβαζε την χρήση και την επικαρπία του στον τσιφλικά Λύτρα από την Πράμαντα. 1865(Αρχείο κοινότητας Ροδαυγής Άρτας)
Από εκείνη την εποχή μαρτυρείται σε γραπτά επίσημα έγγραφα η ονομασία Σκούπα. Παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κοτετσά ή Γκοτετσά. Στην Κοτετσά λοιπόν υπήρχε  γυναικείο μοναστήρι στον Άγιο Νικόλαο  και οι μοναχές πουλούσαν το κρασί από τα αμπέλια της μονής στην τοποθεσία «Κρασοπλή»



 (Πωλώ +κρασί), όπου βρίσκεται σήμερα το ομώνυμο καφενείο στο χωριό μας, στο δρόμο από Βροδώ (Μονολίθι), Ραψίστα (Πλατανούσα), Τζοβίστα (Δαφνωτή), Κοτετσά, Νησίστα (Ροδαυγή) προς Άρτα.
Από κει πέρασε απόσπασμα από Λιάπηδες Τουρκαλβανούς, ήπιε κρασί και βίασε τις καλόγριες. Οι ντόπιοι κάτοικοι της Κοτετσάς θεώρησαν προσβολή το γεγονός και αφού στήσανε ενέδρα (καρτέρι) σκοτώσανε και λιντσάρανε τους Λιάπηδες. Η είδηση έφτασε ως τα Γιάννενα και η τιμωρία αναμένονταν παραδειγματική. Ισχυρό απόσπασμα του Τουρκικού στρατού κατευθύνονταν στο χωριό για να το «σαρώσει». Οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν και όταν έφτασαν οι Τούρκοι σάρωσαν τα άδεια σπίτια , τα έκαψαν και γενικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο. «Σκούπα πέρασε από δω και τα σκούπισε όλα;» λέγανε οι διαβάτες και έτσι επικράτησε η ονομασία Σκούπα. Οι νέοι κάτοικοι της Σκούπας ήρθαν από διάφορα χωριά της ορεινής Άρτας, των Ιωαννίνων αλλά και των Τρικάλων. ( Νησίστα, Ραψίστα, Ράμια, Σχωρέτσιανα, Χουλιαράδες κλπ). Στη συνέχεια όπως προείπαμε το χωριό πέρασε στην ιδιοκτησία ενός πλούσιου Τσιφλικά της περιοχής που ονομαζόταν Λύτρας, ο οποίος καταπίεζε τους κατοίκους και επέβαλε βαριά φορολογία. Όλο το χωριό ξεσηκώθηκε εναντίον του και με πρωταγωνιστές τολμηρούς νέους της Σκούπας (Τσιάπαλης, Δασκαλάκης κλπ) τοποθετήθηκαν δυναμίτες στο σπίτι του Τσιφλικά Λύτρα, ο οποίος αναγκάστηκε να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ντόπιους και να πουλήσει το χωριό στους κατοίκους (δάσος και χωράφια) πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου. 

Πληρεξούσιο εξαγοράς χωριού Σκούπα Άρτας Γ.Α.Κ-ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΑΡΤΑΣ
http://www.internationalarchivesday.org/wordpress/?portfolio=archeia-n-artas


Οι υποφαινόμενοι χωριανοί Σκουπιώται όλοι κοινώς, σήμερον δεκάτην Ιουνίου 1912 βάνομε γενικούς πληρεξουσίους δια την εξαγοράν του χωρίου μας
1) Τον Χρήστο Γ. Γάλλιον, 2) Τον Κωνσταντίνον Γ. Γεωργάκην, 3) Τον Δημήτριον Κ. Ζιανίκαν, 4) Τον Βασίλειον Γ. Γκότρον και 5)Τον παπα-Κωνσταντίνον
Ως γενικόν γραμματέαν δίδομεν τον Κωνσταντίνον Τσιάμπαλην.
α) Υποχρεούνται όπως κανονίσουν τα χρήματα δια τον καπάρον του χωρίου μας, πόσον θα πληρώσει έκαστος και θα συναχθούν από τους ιδίους.
β) Οι άνωθεν πληρεξούσιοι ομού με τους ετέρους εννέα έχουν να βγάλουν εκτιμητάς όπως εκτιμήσουν τον τόπο μας με φόβον θεού και βάρος της ψυχής των, άνευ ουδεμιάς αντιστάσεως υπό των χωρικών.
Οι άνωθεν πέντε πληρεξούσιοι έχουν απόλυτον εξουσίαν, δηλαδή εάν κανείς από τους χωρικούς δεν θελήσει να πωλήσει ζώα, χωράφια ή ό,τι άλλο έχει προς εξαγοράν των χωραφίων του δικαιούσθε οι πληρεξούσιοι να τα πουλήσουν (; )
Δικαστικών συμπράξεων.
Εις τους άνωθεν πληρεξουσίους δίδομεν το παρόν μας και είμασθε υπεύθυνοι να πληρώσουμε εις αυτούς όσα χρήματα μας κανονίσουν οι εκτιμηταί δια τα χωράφια μας άνευ αντιστάσεως.
Εγένετο το παρόν δι’ ασφάλειαν των πληρεξουσίων και υποφαινόμεθα.
Το ημεροδούλιο κανονίζεται

Κ. Δ. Κατσιανάς                           Κώστα Χουλιάρας
Παναγιώτης Βασίλης                    Μήτρο Θανασούλας
Κώστα Λάμπρος                                     (;)
Μήτρο Σπύρος                             Νίκο Παππάς
                                                              (;)
Νικόλα Πολίτης                            Χρήστος Καραγεώργος
Νάσου Χλιάρας                            Δημηράκης Κ. Παναγιαλής (;)
Νίκο Δήμας                                  (;)          Θωμάς

                                                     Κίτσιος  (;)

Η Σκούπα είναι ένα από τα λίγα χωριά της Ελλάδας που είναι ιδιόκτητο για την ακρίβεια συνιδιόκτητο, όσον αφορά τις δασικές της εκτάσεις. Η σύσταση της κοινότητας Σκούπας έγινε το 1919 και εντάχθηκε στην επαρχία Νικοπόλεως Πρεβέζης. Το 1963 το χωριό μετονομάστηκε σε Καρυδέα γιατί το παλιό Σκούπα δε θεωρήθηκε εύηχο.Το 1974 το χωριό αποσπάστηκε από την επαρχία Νικοπόλεως Πρεβέζης και εντάχθηκε στην επαρχία Άρτας του νομού Άρτας. Το βάρος της ιστορίας του ονόματος επέβαλε  την εκ νέου μετονομασία του χωριού το 1978 σε ΣΚΟΥΠΑ. Το 1998 το χωριό εντάχθηκε στο Δήμο Ξηροβουνίου Άρτας με το σχέδιο Καποδίστριας και το 2010 στο Δήμο Αρταίων με το νόμο Καλλικράτη. Σκούπα λοιπόν και σ’ όποιον αρέσουμε!


Για περισσότερες εικόνες από Σκούπα Άρτας πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://piotermilonas.blogspot.gr/2012/11/blog-post_25.html

Για την ετυμολογική προέλευση όλων των Σκουπιώτικων επιθέτων πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://piotermilonas.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου